25 Temmuz 2013 Perşembe

Arduino - Analog Girişler (Voltmetre)

Hayatta herşeyin "1" ve "0" lardan oluşmadığından bahsetmiştik.Hayat analog değerlerle kaynıyor :D. Bu yazımda bunu daha iyi anlıcaz. Maksimum 5V'a kadar ölçüm yapabilen bir voltmetre yapıcaz.

Arduino analog girişleri 10bitliktir. 2^10= 1024 matematiksel hesabından, okunan her analog değer 1024 örneğe ayrılır.Bu ayrılan örneklere göre de okunma işlemi yapılır yani her değer 0-1023 değerleri ve bu değerler arasında ki en yakın tamsayı değerine atanır. Aslında daha önce bahsetmem gerekiyordu (Analog çıkışlarda) bu ADC olayından , geç kaldığım için özür dilerim.


Bizim analog gerilim değerimiz maksimum 5V  olacak. Bu 5V'luk değer 0-1023 değerleri arasında atanacak. Bu, seri haberleşme portunu kullanıp değer okurken küçük bir matematiksel formüle ihtiyacımız olacağını gösteriyor bize.



Öncelikle potansiyometrenin bir ucu 5V'ta, bir ucu toprakta, orta ucu da A1 pininde olmak üzere şekildeki gibi devremizi bağlıyoruz.Analog girişi üzerinde Analog yazan pinlerden yapıyoruz.



void setup ()
{ Serial.begin(9600);} //9600 baud hızında seri haberleşme komutu

void loop () {
int  analogdeger = analogRead(A1); //A1'den okunan analog değerleri atadık
  
  float gerilim = analogdeger * (5.0 / 1023.0);  // Bu kısmı aşağıda açıklıcam
  
  Serial.println(gerilim);  //Ekranda gerilim değerini gösteriyoruz.
  delay(50); //2 ölçüm arasında geçen zaman dilimi (ms)
  }


A1 pininden okunan değerler 0 ile 1023 arasında değişen değerler olacak. Temel Ölçme dersinde öğrendiğimiz analog ölçüm formülünü bu kısımda kullandık, kullandık ki seri haberleşme sayesinde ekrana yazdıracağımız değer volt biriminde olsun.

Gerilim = Okunan Skala Değeri x ( Maksimum Okunabilen Değer / Maksimum Skala )




Analog olarak değer okumak bizim için çok mühim  olacak çünkü aklıma gelen örnek Helikopterler,Multikopterler vb.  araçları kullanırken yapacağımız kumanda sistemlerinde kullanabiliriz bu analog değer okumayı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder